När Maj Enderstein var åtta år gammal sa hennes far till henne att hon borde bli konstnär.

 

”Jag fick väldigt mycket stöd av mamma och pappa, men pappa dog när jag var 19 år”

 

Faderns alltför tidiga bortgång var naturligtvis en stor förlust och en chock för familjen.

 

”Pappa var en stor inspiratör och en stor supporter. Redan när jag var åtta år gammal uppmuntrade han mig och gav mig riktiga oljefärger att börja med"

 

Maj växte upp i Åseda i Småland och gick läroverket och flickskolan i Växjö. Efter två år på Fredrika Bremerförbundets skola för kvinnlig yrkesutbildning blev hon utbildad modedesigner. Vid endast 23 års ålder jobbade Maj som chefdesigner på Konfektions AB St Erik Pubson ett konfektionsföretag i Stockholm.

 

Några år senare hade hon ett liknande arbete på det legendariska svenska industri företeget, Gamlestadens Fabriker Konfektion i Göteborg, och det var då hon träffade sin make, Lennart Enderstein. Maj och Lennart gifte sig 1956.

 

I januari 1957 flyttade familjen till Buenos Aires dit Lennarts arbete tog dem. Där föddes äldste sonen Johan 1958.

 

I Buenos Aires fortsatte Maj med konststudier på Ateljé José bland annat med studier i kroki.

 

Krokistudierna fortsatte hon med när familjen sedan återvände till Sverige 1960. Familjen flyttade till Söderköping 1961 och där föddes yngste sonen Magnus 1961.

 

Nu följde en period när Maj Enderstein fortsatte att utvecklas inom konsten samtidigt som hon arbetade som lärare i modeteckning på Lennings textilinstitut i Norrköping. När hon var 46 år, 1972, hade hon sin debututställning på Söderköpings Brunn.

 

”Det var då jag var färdig. Innan hade jag ingenting jag ville visa. Jag ställde ut teckningar, akvareller och oljemålningar.”

 

Sedan debututställningen 1972 i Söderköping har Maj Enderstein både haft egna separatutställningar i Sverige och utomlands bl a i Buenos Aires, Barcelona och i Paris samt deltagit i många samlingsutställningar världen över.

 

Mellan 1975 och 1984 var Maj Enderstein bosatt i Vänersborg. Där etablerade Maj en egen ateljé i villan och deltog i ett antal utställningar runt om i regionen. Maj började arbeta med utställningar på olika arbetsplatser via företagens konstföreningar. Detta arbete innebar att Maj blev känd hos en mycket större och bredare publik än tidigare.

 

1984 flyttade familjen återigen utomlands, denna gång till Paris där Maj var verksam i den egna ateljén i St Germain en Laye (Paris).

 

Efter ca 3 år i Paris valde paret 1986 att flytta tillbaka till Sverige och Helsingborg. Där etablerade Maj sin nya ateljé i villan och var mycket produktiv under ett antal år.

 

När maken blev sjuk i början av 2000-talet stannade mycket av i livet. Lennart fick en stroke och kunde inte längre ta sig uppför trapporna i villan. Paret valde då att flytta in till en våning i centrala delar av Helsingborg. De fick ett år tillsammans i det nya hemmet innan Lennart gick bort år 2005.

 

Maj Enderstein är fortsatt aktiv i ateljén i våningen på Hälsovägen. Hon målar främst i olja men jobbar även med teckningar och andra tekniker. Maj tar emot sin publik i våningen bl a genom att delta i Konstrundan i Nordvästra Skåne, en återkommande händelse vid påsk. De privata visningarna i våningen och Konstrundan möjliggör en fortsatt nära kontakt med konstpubliken.


 

 

 

 

 

 

 

 

Helsingborg

Sweden

info@majenderstein.com

www.majenderstein.com
Tel: +46(0)42 12 23 24

© Materials at this Site, is copyrighted and protected by worldwide copyright laws and treaty provisions

Member of Visual Arts

Copyright Society

in Sweden